Business Intelligence

Artikel

Business Intelligence, ofwel het verzamelen en analyseren van interne en externe (bedrijfs) informatie om beslissingsondersteunende informatie (intelligence) te verkrijgen. Het is vandaag de dag de enige manier om tijdig antwoord te krijgen op cruciale vragen en daarmee je concurrentie voor te blijven. 

  • Alle data uit diverse bronnen in één applicatie
  • Associatief zoeken binnen alle beschikbare data
  • Real time antwoorden op al je business vragen

 

Waarom Business Intelligence?

Niemand kan voorspellen welke vragen naar voren komen als zakelijke gebruikers op onderzoek uitgaan. Ook de vraagsteller niet. Een Business Intelligence tool maakt het mixen en opnieuw verzamelen van data in nieuwe overzichten en visualisaties echter tot een koud kunstje. Dit levert de nodige voordelen op voor je organisatie.

Tijdsbesparing

Bedrijven besteden te veel tijd aan het maken van diverse rapportages. Medewerkers en management komen om in de rapporten die er wekelijks op hun bureau verschijnen. Door tijdsdruk worden veel belangrijke rapporten niet eens gelezen. Dit kost veel tijd en geld en leidt niet tot de gewenste effectiviteit.

Belangrijke inzichten en hieruit voortvloeidende noodzakelijke inzichten lopen onnodig vertraging op. Dit kan cruciale gevolgen hebben voor je onderneming. Met de Business Intelligence applicatie heb je real time inzicht in al je data en kun je direct bijsturen waar nodig en inspelen op de kansen die zich voordoen. Zo blijf je de concurrentie voor!

Lagere kosten, betere marges, hogere winsten

Direct inzicht in je belangrijkste bedrijfsprocessen en kritieke prestatie indicatoren (KPI’s). Met één muisklik een overzicht in je Business Intelligence applicatie van bijvoorbeeld je omzet, kosten en marges.

Hiermee ben je in staat direct bij te sturen op bedrijfsprocessen met te hoge kosten. Of strategische beslissingen te nemen om kansen ten volle te benutten. Inzicht in je KPI’s tot op detailniveau, maakt het nemen van slimmere beslissingen mogelijk, welke vervolgens leiden tot lagere kosten en hogere winsten.

Handmatige en statische rapporten overbodig

De implemenatatie van een Business Intelligence tool vermindert de noodzaak voor rapporten tot een minimaal niveau. Met onze Business Intelligence applicatie ben je in staat om binnen de gehele organisatie de rapportagetijd te verminderen. Je klikt direct door al je data, zoekt verbanden, zoomt in waar nodig en analyseert tot op detailniveau. Vier “clicks” in de BI-tool wordt gelijkgesteld aan 4-16 uur werk in gewone rapportages. Vanaf nu kun je real time analyseren in plaats van onnodige statische rapporten te draaien.

Voor iedereen en overal toegankelijk

In tegenstelling tot traditionele BI, waar slechts een aantal mensen betrokken zijn bij het creëren van inzicht, biedt onze Business Intelligence tool iedereen toegang tot de voor hun rol benodigde inzichten. Werkgroepen, afdelingen en complete business units krijgen eenvoudig toegang tot alle benodigde data om zo betere beslissingen te nemen.

Data integriteit - één waarheid

Als gevolg van het feit dat de data in één applicatie wordt samengevoegd, is er binnen de Business Intelligenge applicatie ook maar één waarheid. Echter, weergave van correcte data en daaruit voortvloeiende correcte analyses zijn onlosmakelijk verbonden met goed Product Informatie Management. Abacus heeft met Beeyond een laagdrempelige oplossing in huis, dat zorg draagt voor correct Master Data Management.

 

De Business Intelligence oplossing van Abacus: Qlik

Qlik
Abacus onderschrijft de noodzaak en meerwaarde van Business Intelligence en implementeert dan ook Business Intelligence software bij een diversiteit aan klanten. Abacus maakt hierbij gebruik van Qlik Business Intelligence software. Onze medewerkers hebben het officiële opleidingsprogramma van Qlik afgerond, waarmee je gegarandeerd bent van onze kennis en kunde op het gebied van Qlik BI software. Wij zijn dan ook al vele jaren gecertificeerd Qlik Solution Provider partner.

Abacus als Business Intelligence partner
Abacus heeft zowel vakkundige en technische Qlik consultants in huis, als ook gespecialiseerde business analisten. Samen met onze klanten streven wij ernaar te komen tot een kwalitatief hoogstaand en passende Qlik Business Intelligence imlementatie, waar je direct de vruchten van kunt plukken. Hiervoor werken wij volgens onze gestructureerde projectmethode. Abacus is gedurende het gehele traject je deskundige en eerlijke BI partner. Gezamenlijk gaan we voor unieke resultaten!

Dashboards
Abacus heeft een aantal dashboards ontwikkeld om je aan een vliegende start met Qlik Business Intelligence te helpen. Deze dashboards zijn ingericht om direct antwoord te geven op de meest voorkomende vragen en KPI’s binnen ondernemingen.

Maatwerk
Natuurlijk weet je zelf het beste welke analyses belangrijk zijn voor jouw onderneming. Daarom vullen wij onze dashboards aan met maatwerk naar wens. Onze gecertificeerde consultants ondersteunen je zowel aan de technische kant als aan de business kant (wat wil je zien en hoe wil je het zien). Zo ontstaan volledig interactieve dashboards die precies aansluiten op de analyse en rapportage wensen van jouw organisatie.

 

Qlik Platform

Het Qlik Analytics platform voor data visualisatie en analytics biedt ongelimiteerde mogelijkheden. Het platform maakt het mogelijk om meer complexe analyses uit te voeren, die je in staat stellen verborgen inzichten te vinden, die gemist worden met andere BI tools. Daarnaast geeft het Qlik Analytics Platform gebruikers volledige toegang, die je in staat stelt om relaties tussen meerdere databronnen te verkennen, die verborgen zouden blijven in hiërarchische, query-gebaseerde datamodellen.

Voordelen Qlik Analytics Platform

  • Aangestuurd door Qlik Indexing Engine (QIX); de meest krachtige engine voor associatieve data indexering ter wereld.
  • Volledig responsive ontwerp; toegankelijk op ieder (mobile) device.
  • Open platform dat ontwikkelaars de mogelijkheid biedt om data drives applicaties te bouwen; standaard en uitbreidings API’s.

Het Qlik Analytics Platform is onderdeel van het Qlik portfolio dat bestaat uit:
Qlik Sense | QlikView | NPrinting | Qlik DataMarketQlik Cloud

 

Business Intelligence binnen jouw afdeling

Een Business Intelligence oplossing biedt een grote toegevoegde waarde voor alle afdelingen en medewerkers. Kies hieronder de afdeling en lees hoe Qlik Business Intelligence software jou kan helpen rendement uit je data te halen.

Directie


Toegang tot alle relevante data
Direct inzicht in de meest belangrijke data voor je onderneming. Geen afhankelijkheid van derden of ICT. Met Qlik Business Intelligence analyseer je direct zelf je data op het hoogste niveau en stuur je de onderneming effectief aan op basis van real time inzichten.

Eenduidige data
Geen 20 rapporten, van 10 afdelingen met elk weer verschillende data en uitkomsten. Alle data wordt verzameld in de Qlik BI-tool en geeft voor iedereen binnen je organisatie dezelfde resultaten.

ROI
Snel je Business Intelligence investeringen terugverdiend, door:

  • Tijdsbesparing, door snellere beslissingen en geen handmatige rapportages meer
  • Inzicht en besparing op de kosten van je bedrijfsprocessen
  • Omzetstijging, door meer herhaalaankopen, betere conversie en meer transparantie

Financieel dashboard
Voor een volledige controle op de financiële situatie van de organisatie. 

Afdeling Verkoop en Marketing


Betere product/verkoopmarges
Volledig inzicht in al je verkoopdata, welke je vervolgens  in staat stelt slimmere beslissingen te nemen. Investeer in de meest winstgevende klantsegmenten en best scorende producten. En stuur bij op de slechtst scorende producten. Verbeter de productprestaties en marges door heldere analyses tot op detailniveau (verkoopregels).

Efficiëntere marketing campagnes
Inzicht in de kosten, opbrengsten en effectiviteit van je online activiteiten en met dit inzicht de (online) marketingmix direct aanpassen op basis van je analyses.  Google Adwords is bijvoorbeeld voor velen een grote marketing kostenpost. Maar wat levert het daadwerkelijk op? En hoe verhoudt de effectiviteit van dit kanaal zich ten opzichte van andere marketingkanalen? 

Verkoop Dashboard
In één oogopslag een volledig inzicht op klant-, verkoop-, en productniveau.  

Online dashboard
Inzicht in de opbrengsten, kosten en effectiviteit van je (online) marketing inspanningen. 

Afdeling Financiën


Alle financiële data op één plek
Alle financiële bedrijfsinformatie staat in Qlik bij elkaar op één plek. Direct een overzicht van je verlies- en winstrekening, begroting en daadwerkelijke omzet en kosten en debiteuren en crediteuren. Je kunt vervolgens tot op detailniveau (bijvoorbeeld grootboek regels) de gehele financiële situatie analyseren en rapporteren.

Één waarheid
Als gevolg van het feit dat de data in één applicatie wordt samengevoegd en beschikbaar gesteld, wordt te allen tijde met dezelfde data “gerekend”. Geen onderzoek meer naar verschillen in rapporten, voortvloeiend uit diverse databronnen en diverse calculaties. Nee, met Qlik Business Intelligence is er maar één waarheid.

Efficiency en tijdsbesparing
Real time analyseren in plaats van veel tijd besteden aan vele en onnodige statische rapporten. Wil je collega’s of directie deelgenoot maken van je financiële bevindingen, dan geeft Qlik Business Intelligence je talloze opties om je analyses direct met elkaar te delen en samen te analyseren.

Financieel dashboard
Volledig inzicht en controle op de financiële stromen binnen je organisatie

Afdeling ICT


Big Data direct beschikbaar
Met de in-memory architectuur van Qlik Business Intelligence, kunnen datasets van een miljard records eenvoudig worden verwerkt en vele gebruikers ondersteund. Gecombineerd met de direct data access capabilities, kan vrijwel alle data ongelimiteerd worden aangeroepen.

Toegangsrechten bepalen
Beveiligings- en toegangsregels zijn tot elk gewenst niveau aan te passen. Terwijl gebruikers in je onderneming nog steeds in staat zijn om hun eigen gegevens toe te voegen, te analyseren en te delen met anderen in een volledig selfservice model. Waarbij ICT altijd de controle houdt over het moment waarop de data moet worden vernieuwd.

Snelle Time to Value
Qlik Business Intelligence is ontwikkeld om eenvoudig en volledig te integreren met bestaande beveiligingssystemen en databronnen. Eerder gemaakte investeringen blijven dan ook behouden en de software kan snel, maar gecontroleerd worden geïmplementeerd.

Afdeling Logistiek en Planning


Accuraat voorraadoverzicht
Altijd en overal een real time inzicht van je voorraad. Direct bijsturen op eventuele tekorten en overschotten in je voorraad.

Voorspelling productverloop
Door inzicht te verkrijgen in je product levenscyclus en de doorloop van je producten, ben je in staat nauwkeurige voorspellingen van het productverloop en de benodigde voorraad te maken.

Lagere kosten
Geen “nee” hoeven te verkopen aan de klant, maar ook geen onnodige voorraad aanhouden. Met Qlik Business Intelligence ben je in staat een behoorlijke efficiencyslag te maken in je voorraadbeheer en de kosten omlaag te brengen.

Voorraad dashboard
Voor optimaal voorraadbeheer, waarmee je kosten bespaart en klanttevredenheid verhoogt.

Overige afdelingen

Qlik Business Intelligence is een zeer breed inzetbare Business Intelligence oplossing en op diverse wijzen inzetbaar binnen alle afdelingen van je onderneming.

Omdat de software geschikt is voor veel verschillende soorten informatie kan het ook ingezet worden ingezet om klantinzichten en analyses te bieden binnen je afdeling Klantenservice.

Of om diverse data omtrent je eigen medewerkers te beheersen binnen je afdeling HR als de samenstelling van het personeelsbestand, het verloop hiervan, maar ook verzuimstatistieken en groeicijfers op basis van salariskosten.

Proof of Concept van Qlik Business Intelligence op je eigen data? Vraag een SIB aan.